Kozmetický prostriedok na zlepšenie stavu kože vrátane pleti a na liečenie viacerých kožných ochorení

Číslo patentu: U 6893

Dátum: 04.09.2014

Autor: Krajíčková Anna

Stiahnuť PDF súbor.

Text

Pozerať všetko

PRIEMYSVELNÉHO VLASTNICTVA SLOVENSKEJ REPUBLIKYDátum podania prihlášky 22. 10. 2013 Číslo priorítnej prihláškyDátum podania prioritnej prihlášky Krajina alebo regionálnaDátum zverejnenia prihlášky 2. 4. 2014 Vestník UPV SR č. 04/2014Vestník UPV SR č. 09/2014Dátum nĺpisu a spristuprlenia úžitkového vzoru verejnosti 24. 7. 2014 Číslo pôvodnej prihláškyCislo pôvodnej patentovej prihláškyČíslo podania medzinárodnej prihlášky podľa PCTČíslo zverejnenia medzinárodnej prihlášky podľa PCT Číslo podania európskej patentovej prihláškyNázov Kozmetický prostriedok na zlepšenie stavu kože vrátane pleti a na liečenie viacerých kožných ochorení AnotáciaKozmetický prostriedok obsahuje rozpustenú a vyšľahanú rovnorodú zmes 28 až 32 hmotnostných destílovanej kvapalnej zložky z macerovania 2,9 až 6,6 hmotnostných bylin šalvie lekárskej (Salvia ajýicinalis), pľuzgierky islandskej (Cetraria íslandica (L.) Ach), zemedyma lekárskeho (Fumaria ojýicínalís L), pyšteka obyčajného (Linaria vulgaris Mill. ), zlatobyľe obyčajnej (Solidago virgaurea L.), plavúňa obyčajného (Lycopodíum clavatum L.) a konopáča obyčajného (Eupatorium cannabinum) vo vode pri rovnakom vzájomnom pomere bylin za prítomnosti striebra, 43 až 47,5 hmotnostných slnečnicového oleja, l 0 až 15,5 hmotnostných včelieho vosku, 2 až 4 hmotnostných olivového oleja a zvyšok do 100 hmotnostných ľanovćho oleja.Technické riešenie sa týka nového kozmetíckého prostriedku na zlepšenie stavu kože vrátane pleti a na liečenie viacerých kožných ochorení, najmä na zvýšenie prekrvenia kože, proti svrbeniu, zápalu kože, so schopnosťou zoceliť rany (keratoplastické pôsobenie) a na pôsobenie proti tvorbe šupín (antíseboroické pôsobenie), tiež s dezinfekčným účinkom, ktorý sa aplikuje vo forme krému.V súčasnosti sa na zlepšenie stavu kože vrátane pleti používajú rôzne kozmetické prostriedky na báze rastlinných a živočíšnych tukov, ktoré v svojom zložení obsahujú zvyčajne i plnídlá, stabilizátory, konzervačné prostriedky a tiež stopové prvky a vitamíny. Používané koncentrácie stabilizátorov a konzervačných látok obsiahnuté v známych kozmetických prípravkoch však vyvolávajú, najmä pri citlivých jedincoch, často alergické reakcie, niekedy až dermatitídy bolestivého typu, ktoré je následne potrebné liečiť antibiotikami,prípadne až kortikoidmi, ktoré samotné majú vedľajšie účinky a alergikom sa ich aplikácia ani neodporúča.Známy je kozmetický prostriedok podľa SK ÚV 3836 na zlepšenie stavu kože a pleti so súčasnou náhradou deficitu jódu v týchto tkanivách a profylaxiu možných zápalových procesov. Kozmetický prostriedok obsahuje zmes rafinovaného tuku pštrosa s prídavkom jódu a prípadne rastlinného oleji a/alebo rañnovaného živočíšneho tuku, pri nasledujúcom vzájomnom zastúpení jednotlivých zložiek 5 až 99,9999 hmotnostných vytopeného tuku pštrosa a 0,0001 až 0,1 hmotnostných jódu, pričom rozdiel do 100 hmotnostných tvorí rastlinný olej a/alebo rañnovaný živočíšny tuk. Tuk pštrosa je bohatý na omega-6 a omega-9 esenciálne mastné kyseliny, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie bunkových membrán, podporujú využitie nutrientov,podporujú a kontrolujú celulárny metabolizmus. Táto jeho vlastnosť, podporené. prítomnosťou jódu a prípadne rastlinného oleja a/alebo rafmovaného živočíšneho tuku, priaznivo vplýva na pokožku a tiež v prípade lézii, zápalových procesov, dermatitíd, suchej kože, ekzémov a podobne. Nevýhodou riešenia je však doposiaľ jeho malá rozšírenosť a malá miera preukázanej účinnosti na pacientoch.V súčasnosti sa vyskytujú i viaceré kožné ochorenia, napríldadChronická kontaktná dermatitída (Dermatitís contacta chroníca, Cumulative írrítant contact dermatitís),t. j. neinfekčné zápalové ochorenie kože. Lokálne sa lieči kortikosteroidnýmí masťami.Mikróbny ekzém (Eczema micrabiale nummulare), t. j. zápalová dermatóza s charakteristickým klinickým obrazom, na vývoji ktorého sa pravdepodobne zúčastňuje imunopatogenetický mechanizmus a ktorý sa lieči lokálnou aplikáciou obkladov po ústupe mokvania kortikoidmi.Dishydrotický ekzém (Eczema dishydraticum) je neinfekčná zápalová dermatóza, pri ktorej sa na koži postihnutej dishydrózou sekundárne vyvíja kontaktný ekzém. Lokálne sa pri mokvaní aplikujú adstringentné obklady a po ústupe mokvania kortikoidné masti.Atopická dermatitída (Dermatitís atopíca), t. j. chronické alebo chronicky recidivujúce zápalové ochorenie kože, keď musí byť liečba atopickej dermatitídy komplexná. Pri liečbe subakútnych a chronických procesov podľa intenzity zápalu sa používajú kortikosteroidné masti.Seboroícká dermatitída (Dermatítís seborrhoica), t. j. chronické nealergické zápalové ochorenie kože detí aj dospelých, ktoré sa lieči tak, že sa na ložiská neovlásenej kože aplikujú slabé lokálne kortikosteroidy. Erytrodennia (Erytrodermia), t. j. zápal celého kožného povrchu, zvyčajne spojený s jeho olupovaním, ktorý sa lieči aj lokálnou aplikáciou kortikosteroidov.Mnohé kožné choroby sa liečia lokálne širokou škálou mastí, ktoré obsahujú rôzne kortikosteroidy. Tieto môžu mať aj nežiaduce účinky na kožu pacienta, ako napr. atroña kože, teleangiektázie atď. Z uvedeného dôvodu je preto vhodnejšie liečiť pacienta takými prostriedkami- masťami, ktoré spomínané kortikosteroidy neobsahujú.Na kožné ochorenia proti zápalu kože, proti svrbeniu, antiseboroicky, s dezinfekčným účinkom a indikáciou eryzipeloid, erythema nodosum, erythema chronicum migrans, acne vulgaris (pustuloza, papulaza), rozacea, psoriasis, ekzémy, chronické dermatítídy a pod. sa v súčasnosti aplikujú lokálne rôzne masti, ktoré obsahujú kortikoidy (napr. Belasalic ung, Diprosalic ung, Triamcinolan E ung, T riamcinolon S ung a iné.). V mastiach sa používajú antibiotiká a uhľovodikové základy (napr. vaselinum flavum, vaselinum album a pod.). Niektoré masti obsahujú aj konzervačné látky. Je klinicky preukázané, že ropné produkty vo vyrábaných mastiach môžu spôsobovať ľuďom a zvieratám kožné poškodenia (dermatitídy, akné a pod.). Nedokonalé raŕinované ropné produkty v mastiach V minulosti vyvolávali vznik karcinómov na koži. Na určité zlepšenie bezpečnosti zdravia v súčasnosti prispela i výroba uvedeného masťového základu vo forme syntetických produktov, ktoré sa získavajú syntézou uhľovodíkov, čo je však zložité a nákladné.Známa je dennatologická kompozícia podľa patentu GB 1487543, ktorá obsahuje od 5 do 10 hmotnostných dielov ichtyolu, 0,05 - 0,1 hmotnostného dielu dexametazónu, 0,5 - l hmotnostný diel kyseliny salicylovej, 0,1 - 0,3 hmotnostného dielu vitamínu. A a palmitát v množstve, aby sa dosiahlo zloženie až 100 hmot 10nostných dielov masti. Zložku tejto zmesi tvorí dexametazón, t. j. syntetický steroid so základnými glukokortíkoidnými účinkami, v dôsledku čoho je takáto kompozícia výrobne nákladná. Ďalej je známy prášok podľa technického riešenia LV 12765, ktorý je určený na použitie V starostlivosti o pleť náchylnú na podráždenie a zápal, pupienky, vyrážky, rôzne pyodennie a svrbenie. Prášková kompozícia okrem oxidu zinočnatého a mastenca zahŕňa dimedrol, norsulfazol, siru a ichtyol. Spôsob výroby prášku je známy. Prášok vykazuje protizápalový, analgetický účinok, desenzibilizácia a čistiace účinky. Je však nežiaduce, že základnú zložku tejto kompozície tvorí droga so silným hypnotickým účinkom.Tiež je známa dermatologická kompozícia podľa W 0 2008018085 obsahujúca aspoň jedno antibiotilcum,pričom obsahuje aspoň jedno keratolytické činidlo a aspoň jedno okluzívne činidlo, ktorá je vhodná na liečenie dermatologických alebo intrademuálne infikovaných lézií, najmä kožných abscesov. Kompozície môžu byť fonnulované v akejkoľvek forme vhodnej na miestnu aplikáciu a môžu byť použité na obväz alebo gázu. Nevýhodou takejto kompozície je, že jej základná zložka najčastejšie vyvoláva alergické reakcie u pacientov.Ďalej je známa kozmetická kompozícia podľa patentu US 2008090772 obsahujúca oligosacharidové alclonové kyseliny pre všeobecnú starostlivosť rovnako ako na liečbu a prevenciu rôznych kozmetických a dermatologických porúch vrátane tých, ktoré sú spojené s vnútomým a/alebo vonkajším stamutím, ako aj so zmenami alebo ich poškodením v dôsledku pôsobenia vonkajších faktorov, na liečbu a prevenciu ochorení a stavov na ústnej a vaginálnej sliznici, pre všeobecnú starostlivosť o ústnu dutinu, ako aj na liečbu a prevenciu ochorení ďasien a úst i na hojenie rán na koži. Kompozícia môže ďalej obsahovať kozmetické, farmaceutické alebo iné lokálne prostriedky na zvýšenie alebo vytváranie synergických efektov. Nevýhodou tejto kompozície je jej jednoúčelové požitie iba na kozmetické dermatologické liečenie stamutia kože a nákladná výroba.Známa je i masť na vonkajšie liečenie kožných onemocnení, najmä lupienky podľa technického riešenia CZ UV 19009 tvorená zmesou 30 hmotnostných dielov desaťpercentnej salicylovej masti, 10 hmotnostných dielov desaťpercentnej kyseliny boritej, 27,5 až 28,5 hmotnostných dielov zinkovej masti a 7 hmotnostných dielov práškovej substancie bizmutu subnitrici. Na zvýšenie účinku aj používateľského komfortu je účelné,ak ďalej obsahuje 4,7 až 5,3 hmotnostných dielov parafinového oleja a/alebo 14,5 až 15,5 hmotnostných dielov lanolínu, a/alebo 4,7 až 5,3 hmotnostných dielov žltej vazellny. Nevýhodou takejto masti je, že neobsahuje prírodné liečebné látky a vyvoláva alergické reakcie u pacientov citlivých na jeho niektorú zložku.Rovnako je známa i chladivá masť na hojenie niektorých kožných ochorení podľa SK ÚV 6289, ktorá je tvorená zmesou 1,5 až 5 hmotnostných kyseliny salicylovej, 4 až 14 hmotnostných oxidu zinočnatého,5 až 10 hmotnostných talku a zvyšok do 100 hmotnostných lanolínu. Tiež je známa liečivá masť na hojenie viacerých kožných ochorení podľa SK ÚV 5647 obsahujúca rovnorodú zmes 1,5 až 5 hmotnostných kyseliny salicylovej, 4 až 8 hmotnostných oxidu zinočnatého, 4 až 10 hmotnostných ichtamolu a zvyšok do 100 hmotnostných lanolínu. Nevýhodou takýchto masti je, že neobsahujú prírodné liečebné látky a vyvolávajú alergické reakcie u pacientov citlivých na niektorú ich zložku.Uvedené nedostatky do značnej miery odstraňuje kozmetický prostriedok na zlepšenie stavu kože vrátane pleti a na liečenie viacerých kožných ochorení podľa technického riešenia. Podstatou tohto technického riešenia je, že obsahuje rozpustenú a vyšľahanú rovnorodú zmes 28 až 32 hmotnostných destilovanej kvapalnej zložky z macerovania 2,9 až 6,6 hmotnostných bylín šalvie lekárskej (Salvia ojicinalis), pľuzgierky islandskej (Cetraria íslandica (L.) Ach.), zemedyma lekárskeho (Fumaría oficinalis L.), pyšteka obyčajného(Linaría vulgaris Míll.), zlatobyľe obyčajnej (Solídago virgaurea L.), plavúňa obyčajného (Lycopodíum clavatum L.) a konopáča obyčajného (Eupatorium carmabinum) vo vode pri rovnakom vzájomnom pomere bylín za prítomnosti striebra, 43 až 47,5 hmotnostných slnečnicového oleja, 10 až 15,5 hmotnostných včelieho vosku, 2 až 4 hmotnostných olivového oleja a zvyšok do 100 hmotnostných ľanového oleja.Je pritom výhodné, ak kozmetický prostriedok ďalej obsahuje rybi olej a ak rybi olej a ľanový olej sú v rovnakom pomere.Výhodou kozmetického prostriedku podľa technického riešeniaje, že je pre pacientov finančne menej nákladný a dostupnejší proti doposiaľ používaným mastiam. Takýto kozmetický prostriedok sa používa na zlepšenie stavu, najmä suchej a poškodenej kože, vrátane pleti a na hojenie niektorých kožných ochorení antiseboroickým pôsobením proti zápalu, svrbeniu a tvorbe šupín. Kozmetický prostriedok pôsobí adstringentne a tiež s dezinfekčným účinkom. V mieste aplikácie tiež môže pôsobiť ako liek (terapeutícum). Technické riešenie neobsahuje antibiotika, kortikosteroidy, konzervačné látky ani uhľovodíkové základy, čo prispieva k zníženiu vzniku alergickej reakcie na aplikovanú kožu. Liečba kožného ochorenia je teda pre ľudí a zvieratá fyziologickejšia a vynikajúco tolerovaná.Konkrétne príklady kozmetického prostriedku na zlepšenie stavu kože vrátane pleti a na liečenie viace rých kožných ochorení podľa technického riešenia sú tvorené nasledujúcou rozpustenou a vyšľahanou rovnorodou zmesou- 32 hmotnostných destilovanej kvapalnej zložky, napr. s hmotnosťou cca 500 g, vzniknutej z macerovania cca 2,9 hmotnostných bylín, napr. množstva 30 g bylín šalvie lekárskej (Sa/via ojficinalís), pľuzgierky islandskej (Cetraría islandíca (L) Ach.), zemedyma lekárskeho (Fumaria o/jĺicínalís L.), pyšteka obyčajného(Línaría vulgaris Mill.), zlatobyľe obyčajnej (Solidago virgaurea L.), plavúňa obyčajného (Lycopodium clavatum L.) a konopáča obyčajného (Eupatorium cannabínum) vo vode s hmotnosťou l 000 g pri rovnakom vzájomnom pomere bylín za prítomnosti 100 g granulátu striebra s rýdzosťou 999,- 30,3 hmotnostných destilovanej kvapalnej zložky, napr. s hmotnosťou cca 500 g, vzniknutej z macerovanía cca 6,1 hmotnostných bylín, napr. množstva 65 g bylín šalvie lekárskej (Salvía ojýicinalis), pľ gierky islandskej (Cetraria islandica (L.) Ach.), zemedyma lekárskeho (F umaria ojfícinalis L.), pyšteka obyčajného (Linaria vulgaris Mill.), zlatobyľe obyčajnej (Solidago vírgaurea L.), plavúňa obyčajného (Lycopodium clavatum L.) a konopáča obyčajného (Eupatorium cannabínum) vo vode s hmotnosťou 1 000 g pri rovnakom vzájomnom pomere bylín za prítomnosti 100 g granulátu striebra s rýdzosťou 999,- 30,3 hmotnostných destilovanej kvapalnej zložky, napr. s hmotnosťou cca 500 g, vzniknutej z macerovania cca 4,8 hmotnostných bylín, napr. množstva 50 g bylín šalvie lekárskej (Salvia ojicinalís), pľuzgierky islandskej (Cetraría íslandica (L) Ach.), zemedyma lekárskeho (Fumaría ofjícínalis L.), pyšteka obyčajného (Línaría vulgaris Mill.), zlatobyľe obyčajnej (Solídago virgaurea L.), plavúňa obyčajného (Lycopodíum clavatum L.) a konopáča obyčajného (Eupatorium cannabinum) vo vode s hmotnosťou l 000 g pri rovnakom vzájomnom pomere bylín za prítorrmosti 100 g granulátu striebra s rýdzosťou 999,- 28 hmotnostných destilovanej kvapalnej zložky, napr. s hmotnosťou cca 400 g, vzniknutej z macerovania cca 6,5 hmotnostných bylín, napr. množstva 70 g bylín šalvie lekárskej (Salvía oýicínalis), pľuzgierky islandskej (Cetraría islandica (L.) Ach.), zemedyma lekárskeho (F umaria ajýicínalis L.), pyšteka obyčajného(Línaria vulgarís Mill.), zlatobyľe obyčajnej (Salidago vírgaurea L.), plavúňa obyčajného (Lycapadium clavatum L.) a konopáča obyčajného (Eupatorium cannabínum) vo vode s hmotnosťou l 000 g pri rovnakom vzájomnom pomere bylín za prítomnosti 100 g granulátu striebra s rýdzosťou 999,Tiež je možné vytvoriť i ďalšie príklady kozmetického prostriedku na zlepšenie stavu kože vrátane pleti a na liečenie viacerých kožných ochorení podľa technického riešenia vo forme rovnorodej zmesi látok, vytvorených vzájomnou možnou kombináciou chemického zloženia hmotnostných jej komponentov uvedených v rozsahoch nárokov na jeho ochranu.

MPK / Značky

MPK: A61K 36/28, A61P 17/00, A61K 36/68, A61K 8/98, A61K 36/50, A61K 8/00, A61K 36/53, A61K 8/97, A61K 9/10, A61K 36/062

Značky: ochorení, prostriedok, stavu, liečenie, vrátane, zlepšenie, pletí, viacerých, kôže, kožných, kozmetický

Odkaz

<a href="http://skpatents.com/5-u6893-kozmeticky-prostriedok-na-zlepsenie-stavu-koze-vratane-pleti-a-na-liecenie-viacerych-koznych-ochoreni.html" rel="bookmark" title="Databáza patentov Slovenska">Kozmetický prostriedok na zlepšenie stavu kože vrátane pleti a na liečenie viacerých kožných ochorení</a>

Podobne patenty